CACiS - Forn de la Calç  
   
 

CENTRE D'ART CONTEMPORANI I SOSTENIBILITAT

El Centre d'Arte Contemporani i Sostenibilitat es troba al municipi de Calders, a 5 Km del nucli del poble, a la Comarca natural del Moianès i a la comarca Bages. La comarca natural del Moianès, està situada a l'Altiplà central, té una extensió de 335 km2, i 11011 habitants (1/01/2003). En aquesta porció de territori de transició entre el Pre Pirineu i el Pre litoral hi trobem 10 municipis, dels quals cinc pertanyen administrativament al Bages (Calders, Moià, l'Estany, Monistrol de Calders i Sta Maria d'Oló), quatre al Vallès Oriental (Castellcir, Castellterçol, Granera i St Quirze Safaja), i un a Osona (Collsuspina).

El Centre d'Arte Contemporani i Sostenibilitat disposa de 5 infraestructures i espais exteriors:

  • Antics Forn de Calç.
  • Espai Escènic.
  • Edifici amb l’espai d’exposicions temporals on es creen projectes diversos al llarg de l’any: pintura, escultura, fotografia, instal·lacions i projectes multimèdia i la  sala permanent on s’exposa un recull històric i tècnic dels forns de Calç de Calders.
  • Edifici annex, on es realitzen seminaris, tallers, xerrades, residència per artistes amb estada vinculada a la realització d’un projecte, tallers educatius i/o seminaris.
  • Espais exteriors per la realització de intervencions, estudis, instal·lacions i treballs de art/ ciència/ tecnologia i/o experimentació amb la natura com element de recerca.
Forns - CACiS

Antics Forns de Calç

CACiS rep el nom de Forn de la Calç per aquesta infraestructura industrial que ha estat inclosa  pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, del Departament de Cultura de la Generalitat,  entre els 150 elements més destacats del Patrimoni Industrial de Catalunya. Com a reconeixement de la singularitat dels edificis i amb criteri d’autenticitat, de testimoniatge industrial, històric, social i arquitectònic,  de valor paisatgístic i territorial i de valor estètic i artístic. Conjunt de 3 forns de calç amb dependències annexes. La part original són els 2 forns paral·lels. Tenen un diàmetre de 3 m i una alçada de 5 m. Foradats al subsòl i amb revestiment interior de pedra. Cada forn consta d'una boca inferior que servia per treure les cendres i per entrada d'aire i al damunt una obertura més gran per on es carregava la llenya i s'hi posaven feixos de llenya. Aquestes donen a una avantcambra coberta per sengles voltes. A la part de ponent s'hi construí un forn més modern, amb la boca coberta amb volta de maó. A la vora hi ha un pou d'aigua.


Espai Escènic

L’espai escènic d’uns 40 m2 és una part existent que formava part de l’explotació minera on es guardaven antigament la llenya que es necessitava per cremar al forns. Actualment s’ha pavimentat i s’ha tret el sostre de uralita que hi havia. Permet fer concerts, teatre i activitats escèniques i/o relacionades amb les exposicions temporals.

Espai expositiu

difici adjunt als Forns abans magatzem on es guardaven els sacs de calç i on hi havia els dipòsits d’aigua. Consta de dos nivells ; La sala gran o pis inferior d’un 40 m2, l’espai d’exposicions temporals i al pis superior o sala petita de 10m2 on hi ha la exposició permanent de la memòria dels forns.

Edifici annex

Aquestes edificacions originalment coberts que es fan servir per encabir els diferents tallers , seminaris i/o activitats culturals. Aquesta edificació permet als artistes fer les estades temporals i realitzar els seus projectes i donar classes a alumnes que es formaran mitjançant tallers o seminaris. Una sala d’uns 70m2 i tres d’uns 25m2.

 

 

 
 
 
CACiS - EL FORN DE LA CALÇ Accés al nostre Facebook Accés al nostre Twitter